Venice Travel guide Guía turística de Venecia Guida informazioni Venezia  Przewodnik po Sewilli Guide de Voyage de Venise Путеводитель по Венеции Turistický průvodce Benátkami Ghidul turistic al Veneţiei Toeristische gids van Venetië Rejseguide til Venedig

Venedig


 


Venedig

Venedigs historie begynder mellem det femte og syvende århundrede, da de barbariske invasioner fra de germanske Lombard stammer intensiverede over Europa, hvilket fik mange indbyggere i Veneto regionens byer, som tilhørte det romerske rige under navnet X regio, at flygte til øerne i lagunen, der udgør Venedig i dag. Fiskere, landmænd og saltlandmænd beboede disse øer. De geografiske karakteristika og øernes fattigdom gjorde dem til isolerede steder, der var perfekte for flygtningene. De blev organiseret og udnævnte lokale regeringer kaldet ”Tribunos Maritimos”. Med den voksende befolkning og behovet for større beskyttelse i mod Lombard stammerne, der regerede på land, kom figuren Doge (”el dux”) til magten, en øverste leder, der erstattede ”Tribunos”. I perioden, der fulgte efter, blev flodens vandløb lavet om til små gader og de første bygninger blev bygget i Venedig, de såkaldte palafitos (huse bygget på søjler) lavet af Alerce træ.

I mellem det niende og elvte århundrede, oplevede Venedig en periode med velstand, da det blev en vigtig kommerciel enklave, der gjorde den til handelsstaden i Adriaterhavet. Venedig blev en vigtig by, ikke kun fra et handelssynspunkt, men også fra et militærisk og politisk synspunkt.

Sammenslutningen af øerne i den venetianske lagune var en del af det Byzantiske Rige med dets administrative sæde i Ravenna. Konstantinopel gav efter for vigtige privilegier til Venedig grundet dens strategiske situation for handel mellem Øst og Vest. Med den underskrevne erklæring fra Aquisgrana, mellem Charlemagne og det Byzantinske Riges kejser, blev indflydelsen fra Riget reduceret kraftigt. Det er eksempelvis illustreret ved det faktum, at, i 828, blev Saint Martins lig stjålet fra Alexandria af venetianerne, som gjorde ham til byens beskytterhelgen, i stedet for dets tidligere helgen, San Teodoro.

I 1000 blev Venedigs position yderligere styrket af Adriaterhavet takket være erobringen af byen Dalmacia. Efterfølgende, i den sene middelalder, blev Venedigs handelsmagt yderligere styrket ved det sorte hav og i Syrien, da den udvidede dens kommercielle kontrol over de østlige ruter, særligt under korstogene, hvor den omdannede sig selv til en maritim by par excellence. Fra året 1100 repræsenterede Venedig et stor mediterran magt og tilbød dens flådes tjenester til det Byzantinske Rige.

Endelig befriede Venedig sig selv fra den dekadente Byzantinskes kejsers indflydelse i 1203 under det fjerde korstog, hvor venetianske soldater angreb og besejrede Konstantinopel. De venetianske soldater vendte tilbage fra Østen og medbragte de rigdomme, de havde plyndret og som stadig kan beundres i San Marcos kirken. I blandt her er værdifuldt marmor, skulpturer m.m. Efter sejren over Konstantinopel, formåede Venedig at udvide dens suverænitet ved at skabe et stort kolonialt imperium.

I 1410 var Venedig Veneto regionens store militære, kommercielle og politiske magt takket være dens magtfulde flåde, som opretholdt en aktiv handel med hele det mediterrane område og udvidede dens netværk af handelskontakter på tværs af hele Europa og Mellemøsten – fra England til Egypten – også takket være dets daværende høje indbyggertal på 100.000.

Dens regering og dets organisationer opererede i overensstemmelse med principperne for det interne og eksterne retssystem. Dets symbol er stadig repræsenteret på facaden af Palacio Ducal med sværdet og vægten.

Regeringen i Venedig blev kaldet ”Serenísima Signoria” og bestod af Dogen, el dux, hvis mission var at garantere respekt for loven og den korrekte organisering af regeringen, el ” Maggior Consiglio” (det Store Råd), der udgjordes af 2000 medlemmer, hvis hovedsagelige opgave var at skrive lovene, senatet var ansvarlig for udenrigs-, økonomiske og militære anliggende, “L' Avogadoria de Comùn” (Magistrat, der havde tre medlemmer), som var ansvarlig for at beskytte patricier familiernes (adelige) interesser i Venedig og samtidig garantere respekten for loven og la Quarantia, eller den Højeste Domstol.

Venedig gik igennem en storhedsperiode i det 15. århundrede, en periode hvor der blev bygget mange kirker og paladser, hovedsageligt i gotisk stil. Venedig blev verdensberømt takket være dens produktion af værdifulde stoffer, lavet af silke, der kom fra østen og også takket være dets broderinger, smykker og klædningsstykker, der blev beundret af de kongelige familier i Europa. Det var samtidig en storhedstid for kunsten. Billedhuggerkunst, malerkunst, teater, digtning, musik og andre kunstformer udstyrede Venedig med en evig skønhed. Genstande lavet af glas, produceret på den berømte ø Murano, var meget vigtige for eksporten, og er det stadig den dag i dag. Grundet dens storhed og økonomiske fremgang var Venedig et eftertragtet militært mål for flere lande, der i blandt Frankrig, Spanien og Tyrkiet, der besejrede Konstantinopel i 1453.

Christofer Columbus’ ankomst til Amerika i 1492 varslede nedgang i handlen for den venetianske republik grundet opdagelsen af nye handelsruter, som der dengang blev kontrolleret af portugiserne, hollænderne og englænderne. Genovas, der konkurrerede med Venedig, voksede hastigt og var sammen med Cateau-Cambrésis fredstraktaten, der anerkendte Spaniens suverænitet over Italien, videre grunde til nedgangen i handlen for Venedig. Efterfølgende bidrog en yderst konservativ regering videre til nedgangen, men på trods af det hele opretholdt Venedig sin selvstændighed indtil 1797, hvor Napoleon underskrev Capo Formio traktaten og overdrog Venedig til det østrig-ungarske imperium i bytte for Milano. Venedig blev endelig integreret i det italienske kongedømme i 1866 ved den tredje uafhængighedskrig.


til toppen

Næste  

Forbehold: Vi har bestræbt os på at gøre oplysningerne på dette websted så præcise som mulige, men de leveres, som de er, og vi afstår derfor fra ethvert ansvar for tab, skade eller ulempe, der måtte næres, som følge af disse oplysninger.


 
Lær Spansk i Spanien
    Lær Spansk i Spanien  


Kort over Venedig
 se forstørrelse  

 

Introduktion | Venedigs Historie | Nyttige Oplysninger | Kort over Venedig | Vejret | Sådan kommer du rundt

Venedigs Monumenter | Venedigs Museer | Natteliv i Venedig | Andre steder nær Venedig | Venedigs Restauranter | Ritchey