Venice Travel guide Guía turística de Venecia Guida informazioni Venezia  Przewodnik po Sewilli Guide de Voyage de Venise Путеводитель по Венеции Turistický průvodce Benátkami Ghidul turistic al Veneţiei Toeristische gids van Venetië Rejseguide til Venedig

Venedig


 


Venedig

Plaza de San Marcos
Plaza de San Marcos ligger i hjertet af Venedig og bruges som referencepunkt for de fleste besøgende i byen. Det er her, de vigtigste begivenheder finder sted. Pladsen kan dateres tilbage til det 9. århundrede. På esplanaden, der leder hen til San Marco stod engang et fyrtårn, to små kirker og en stor have, der blev foræret til samfundet af nonnerne i det 9. århundrede, så byens regeringssæder kunne bygges: Basilica og Doges Paladset. Pladsen blev ændret og udvidet i 1177 efter en stor oversvømmelse.

Husene og arkader, kaldet ”Procuraties”, omkranser pladsen. De er opkaldt efter prokuratorerne i den venetianske republik, hvor de levede og arbejdede i disse bygninger. Der er to typer af Procuraties: den Gamle Procuratie og den Nye Procuratie. Det er værd at nævne Klokketårnet, der stammer fra det 15. århundrede og er et af de mest berømte arkitektoniske mesterværker i Venedig. Det er beliggende på toppen af hvælvingen, der markerer starten på en af de travleste gader og hovedshopping områder i Venedig, la Merceria. Den emaljerede og forgyldte astronomiske klokke indikerer månefaserne og positionen for solen i stjernetegnene såvel som tiden. Over klokken er Madonna og Barnet.

Det er også værd at gå omkring på pladsen under arkaderne, kigge på dyre butikker og få en kop kaffe eller varm chokolade på en af historiske caféer som el Quadri, selvom priserne er høje. I den ene ende af pladsen kan du beundre Campanile, eller Klokketårnet, der blev indviet i 912 og er 98 meter høj. Det er værd at klatre op til toppen, da du herfra kan beundre det vidunderlige syn af Sankt Marks bassin, et område med vand omkring Canal del Lido, La Giudecca og den Store Kanal.

Basílica di San Marcos
To venetianske handelsmænd byggede Basilica i år 828, som skulle huse resternes af Sankt Mark Evangelisten, der blev hentet tilbage fra Egypten.
I 976 blev den oprindelige bygning fuldstændig ødelagt ved en brand, hvor de eneste, der vidste hvor Sankt Marks rester blev gemt, omkom. Bygningen, du kan se i dag, går tilbage til 1094, hvor den nye kirke blev indviet; mirakuløst smuldrede en af søjlerne og Sankt Marks rester blev genopdaget. De er blevet opbevaret i en krypt siden.

Interiøret i basilicaen er baseret på et græsk kors og er dekoreret med marmor og kostbare juveler fra østen. Juveler blev også brugt til mosaikker, som pryder interiøret –også for at give en slående effekt af guld og strålende farver til juvelerne og hvælvingerne.
Hovedfacaden er lavet af fem hovedportaler, der bliver lukket af bronzedøre. Hoveddøren er ”la Puerta de Fiori”, som har et basrelief af Jesu fødsel. Alterstykket, la Pala de Oro, en skat og mesterværk af det byzantinske gode håndværk er bevaret inde i Basilica. Bronzehestene, der blev bragt tilbage fra Konstantinopel, er også bevaret inde i Basilica.

Doges Palads
Ved siden af Basilica di San Marcos kan du beundre det majestætiske Doges Palads, der er blevet restaureret adskillelige gange. Den mest omfattende restauration fandt sted efter de to brande i 1574 og 1577. Dogen, el dux, boede på paladset, og var samtidig sædet for den vatikanske regering så vel som hjemsted for domstolene og byfængslet indtil Republikken faldt i 1797.
Paladset er det vigtigste eksempel på gotisk kunst i Venedig. Facaden er dekoreret med pink og hvid marmor og er utrolig imponerende, når solen oplyser det. Indenfor kan du beundre en skøn gårdsplads, hvor hovedfacaden er i rænæssance stil med en ekstraordinær skulpturel dekoration og en serie hvælvinger. På den ene side af paladset spænder Sukkenes Bro over kanalen; navnet stammer fra de dømtes klagesange, når de så Venedig for sidste gang i deres gang over broen til fængslet.

Sukkenes Bro
Indtil anden halvdel af det 16. århundrede var fængslerne placeret i Doges palads. De nye fængsler blev derefter bygget foran Doges palads, på den anden side af kanalen, og Sukkenes Bro blev bygget i 1602 for at forbinde paladset med det nye fængsel. Navnet, Sukkenes Bro, kom fra fangerne, der sukkede, når de gik over broen på vej til fængslet. Fængselscellerne var beliggende i kolde og snævre undergrundstunneller, hvor man i dag stadig kan indånde fortidens atmosfære. Nogle af cellerne var lavet af metal, andre af træ; alle var under havets underflade.

Teater La Fenice (”Fugl Fønix”)
Teatret blev bygget mellem 1790 og 1792. Auditoriet består af fem rækker kasser. Teatret er dekoreret med en blændende overflod af guld og sølv såvel som klart farvede fade og medaljoner, som kan distrahere tilskuere en smule under forestillingerne. Ifølge den italienske teatertradition var det muligt at spise, spille og underholde gæsterne, mens de overværede en forestilling på La Fenice. En brand jævnede teatret med jorden i 1996, og det du kan opleve i dag er resultatet af den rekonstruktion, der fandt sted i 2003 i overensstemmelse med de traditionelle venetianske konstruktionsteknikker.

Den Store Kanal
Den Store Kanal, eller ”Canalazzo” for venetianerne, er hovedkanalen i Venedig og deler byen i to dele. Den udgør hovedruten for kommunikationen i Venedig og hele vejen langs den kan findes de vigtigste bygninger i Venedig. Mange af bygningerne tilhørte engang de rige Patricier handelsfamilier. Der blev her bygget de såkaldte ”fondaco” huse (lagerbygninger), da de husede både lagerbygninger og familier fra handelsstanden (en af de mest berømte er Fondaco dei  Turchi). Tæt ved Rialto Broen, den mest berømte af de fire broer på Den Store Kanal, blev bygget paladser for handel – som for eksempel la Ceca. Igennem historien har kanalen været den travleste vandvej benyttet af vaporettos, vand taxier og gondolerne. Den bedste måde at nyde de majæstetiske bygninger, som kan ses på begge sider af kanalen, er en tur i en gondol med en, man holder af. De tre andre broer på Den Store Kanal er: Accademiabrogen, Scalzi broen og Forfatningsbroen.
Hver år den første søndag i september forgår den historiske regatta på Den Store Kanal, hvor den tiltrækker store antal af typiske venetianske både.

Rialto Broen og markedet:
I begyndelsen var Rialto Broen kun en bro, der skulle forbinde Den Store Kanals to bredder. Broen består af to skæve ramper med en række af typiske venetianske butikker på hver side, som leder op til den centrale søjlegang (dækket men åben på begge sider). Byens travlhed og handel har historisk været koncentreret her. Rialto Broen er den ældste af de fire broer, der spænder over Den Store Kanal. I dette område kan du finde Rialto markedet, der blev opsat her i det 11. århundrede, og gav området stor økonomisk vigtighed. Værksteder og markedsboder, der solgte guld, stoffer og krydderier var samlet her sammen med banker og maritime forsikringsselskaber.

Ca’ d’Oro
Et palads med noget af den fineste arkitektur i Venedig generelt og ved Den Store Kanal især. Værd at bemærke er forgyldningerne (deraf navnet) og de dekorative elementer lavet af marmor. Den huser de berømte malerier ”San Sebastiano” (1490) af Andrea Mantegna.

Arsenalet (Venetiansk Arsenal)
Dette var centrum for og hjertet i Venedigs maritime magt. Arsenalet går tilbage til det 12. århundrede og var i århundrede det største og vigtigste skibsværft og flådedepot i Europa. I dag huser den det Venedigs Flådehistoriske Muserum.

Toldpunkt (Punta della Dogana)
Fra Toldpunktet kan du nyde en vidunderlig udsigt over hele Sankt Marks bassin. Det var her tolderne var lokaliseret i det 15. århundrede, og deres rolle var at inspicere alle handelsvare, der ankom til Venedig.

KIRKER:

Santa María della Salud
Kirken blev bygget på stedet, hvor der tidligere lå et kloster for at vise Jomfruen taknemmelighed, der befriede Venedig for pesten i 1630. Den er beliggende nær Toldpunktet og har panoramiske udsigter ud over det majestætiske Sankt Marks bassin. Det er også værd at bemærke hovedtrappen, dets indgang og hvide kuppel. AkitektenBaldassarreLonghena designede den, og med dens elegante hvide marmor repræsenterer den det bedste af barok stilen. Dagen for Virgen della Salud bliver fejret den 21. november hvert år; her går et stort antal venetianere i kirken for at bede.

San Giorgio Maggiore
Kirken er beliggende på øen San Giorgio foran Plaza de San Marcos. Den blev bygget mellem 1566 og 1610 i overensstemmelse med Andres Palladios design, og den husede de venetianske Benedictine klostre. Bemærk de perfekte proportioner for dens interiør, typisk for Paladio. I kirken kan du se de vigtige kunstværker og malerier som ”Den sidste Nadver” af Tintoretto.

San Moise
Denne kirke er en af de ældste kirker i Venedig, hvor konstruktionen får tilbage til det 8. århundrede. Den originale bygning var af træ, og det blev herefter genopbygget i sten i overensstemmelse med MoiséVerniers ønsker, som gav navn til kirken. Den nedbrændte i 1105 og blev senere genopført i byzantinsk stil med gotiske elementer. Kirken blev restaureret igen i 1632 efter endnu en brand. Facaden blev færdigbygget i 1668.

Santa Maria Gloriosa Dei Frari
Kirken er beliggende i ”sestiere”(distriktet) i San Polo, og dens historie har forbindelse til de første munke, tilhængere af Sankt Francis af Assisi. Byggeriet, der startede i 1340 på stedet for en tidligere kirke, foregik over længere tid og kombinerede derfor forskellige arkitektoniske stilarter med en overflod af elegante og raffinerede kontraster, der alle bidrager til skønheden ved denne storslåede kirke. Kirkens dimensioner er ekstraordinære, hvilket også gælder for kunstværkerne, der kan beundres indenfor – såsom ”Asunta”, 1516, af Tiziano.

Iglesia de San Zaccarías
Denne kirke er beliggende i ”sestiere” de Castello og blev bygget mellem 1444 og 1515. I tilføjelse til den gotiske stil, er der elementer af renæssance arkitektur. En af de mest berømte malerier i kirken er den ”Hellige samtale med Englene”, af Giovanni Bellini.

Del Carmine Kirken
Santa Maria Assunta kirken, eller del Carmine, blev påbegyndt i 1286 og blev ikke færdiggjort før 1348. Kirken er beliggende i ”sestiere” (distriktet) Dorsoduro i Venedig. Facaden kombinerer gotisk og byzantinske elementer.

Del Redentore Kirken
Kirken er beliggende på øen la Giudecca og blev bygget mellem 1577 og 1592 i overensstemmelse med Andrea Palladios planer. Kirken blev bygget for at fejre enden på pesten i 1576, hvorfor Festa del Redentore bliver fejret her den tredje søndag i juli. Kirken er karakteriseret ved dens elegance og klassiske stil.

 


til toppen

Næste  

Forbehold: Vi har bestræbt os på at gøre oplysningerne på dette websted så præcise som mulige, men de leveres, som de er, og vi afstår derfor fra ethvert ansvar for tab, skade eller ulempe, der måtte næres, som følge af disse oplysninger.


 
Lær Spansk i Spanien
    Lær Spansk i Spanien  


Kort over Venedig
 se forstørrelse  

 

Introduktion | Venedigs Historie | Nyttige Oplysninger | Kort over Venedig | Vejret | Sådan kommer du rundt

Venedigs Monumenter | Venedigs Museer | Natteliv i Venedig | Andre steder nær Venedig | Venedigs Restauranter | Ritchey