Venice Travel guide Guía turística de Venecia Guida informazioni Venezia  Przewodnik po Sewilli Guide de Voyage de Venise Путеводитель по Венеции Turistický průvodce Benátkami Ghidul turistic al Veneţiei Toeristische gids van Venetië Rejseguide til Venedig

Venetië


 


Venetië

 

Canal Principal de Venecia

Venetië is de hoofdstad van de Italiaanse regio Veneto. De stad ligt in het noordoosten van Italië aan de Adriatische Zee, tussen de monding van de Po en de Piave. De Venetiaanse grachten zijn wereldwijd beroemd. Alle grachten in Venetië hebben een verbinding met het hoofdkanaal, het Canal Grande, dat Venetië in twee helften opdeelt. Volgens de volkstelling van 2007 telt Venetië 269.000 inwoners.

Venice SestienVenetië is een stad in voortdurende ontwikkeling en staat bekend om haar versluierde licht en karakteristieke wintermist. Eveneens kenmerkend voor Venetië zijn haar grachten, de sestieri (de zes belangrijkste stadswijken waarin de stad is verdeeld) en haar scheve torens, weggezakt door de onstabiele fundering. De gebouwen in Venetië zijn gevestigd op kleine eilandjes in de lagune en worden ondersteund door miljoenen pijlers geslagen in de moerassige bodem. De stad Venetië bestaat uit vele honderden eilandjes, onderling verbonden door honderdvijftig grachten en zo'n vierhonderd bruggen.  Venetië is verdeeld in zes stadswijken, de zogenaamde Sestieri. De sestiere di San Marco vormt het hart van de stad. Verder heb je nog de Sestiere di Castello, de Sestiere di Cannareggio (oorspronkelijk gelegen in het moeras, tussen het riet, oftewel canna in het Italiaans); de Sestriere di Dorsoduro - waaronder ook het eiland Giudecca en heel zuidelijk Venetië -  en de Sestieri di San Polo en Sestieri Santa Croce

Venice - Acqua AltaHeel bijzonder ook zijn de overstromingen waar Venetië geregeld mee te kampen heeft.  De laatste keer was in december 2008. Dit fenomeen, het zogenaamde Acqua Alta, wordt veroorzaakt door een combinatie van hoog water en de Sirocco-wind, waardoor heel Venetië onder water komt te staan. Er worden dan houten loopbruggen in de straten gelegd, zodat de mensen zich toch droogvoets door Venetië kunnen bewegen.  Er wordt momenteel gewerkt aan een oplossing voor dit probleem, in de vorm van het zogenaamde Mose-systeem. Hierbij wordt geprobeerd een waterstijging bij hoog tij te voorkomen, zodat het Acqua Alta in de toekomst de stad Venetië niet langer onder water kan zetten.

VaporettoAls u naar Venetië komt, moet u zeker een keer plaatsnemen in een typisch Venetiaanse gondel. De gondel is het meest populaire vervoermiddel van Venetië. Hoewel de gondel vandaag de dag merendeels gebruikt wordt door toeristen, doet ze ook nog steeds dienst bij bijzondere gelegenheden, zoals officiële plechtigheden, bruiloften of begrafenissen. De bestuurder van de gondel, de Gondolero, voert u door de smalle grachten die als straatjes door heel Venetië lopen. Naast gondels varen in de Venetiaanse grachten ook vaporetti (waterbussen) en allerlei andersoortige kleine bootjes en particuliere vaartuigen. Als vervoermiddel binnen Venetië kunt u gebruikmaken van de openbare waterbus, de vaporetto. De vaporetti fungeren hier net als gewone bussen en varen volgens vaste routes binnen de Venetiaanse lagune. U kunt Venetië ook te voet verkennen en zwerven door haar kleine straatjes. Venetië is een van de weinige steden waar geen auto's rijden. U hoeft er alleen maar op te letten dat u niet in een gracht valt.

Venice CarnivalHet Venetiaanse carnaval is wereldberoemd. Het stamt uit de negentiende eeuw en is het populairste feest van Venetië. Hoewel deze traditie teruggaat tot het jaar 1800, werd het feest al in de dertiende eeuw gevierd en trok toen al aristocraten uit heel Europa. Sinds het verval van Venetië als handelsmacht en de opkomst van het massatoerisme, is het Carnaval binnen Venetië een steeds belangrijkere rol gaan spelen. De kostuums die tijdens het Venetiaanse carnaval worden gedragen zijn ware kunstwerken. Ze bestaan uit kleurrijke gewaden en elegante, maar tegelijkertijd mysterieuze maskers. 

Basilica di San MarcoVenetië staat bekend om haar eigen, kenmerkende kunststijl. Dat is te zien aan de vele monumenten en musea door de hele stad, om te beginnen bij het Piazza San Marco, het hart van Venetië. Hier vinden de belangrijkste evenementen van Venetië plaats. Dat verklaart ook de naam piazza (plein) in plaats van campo (veld), zoals de meeste andere pleinen. Hier bevindt zich de basiliek van San Marco, de gelijknamige toren en het beroemde, in gotische stijl opgetrokken Dogenpaleis. Dit paleis diende tijdens de Venetiaanse republiek als residentie van de Doge, regeringszetel, Hof van Justitie en als gevangenis.

De Brug der Zuchten is een van de grootste trekpleisters van Venetië en was bedoeld om het Paleis van de Doge te verbinden met de nieuw gebouwde gevangenis. De naam van de brug is afgeleid van de zuchten die de gevangenen lieten wanneer ze voor de laatste keer, via de raampjes van de brug, het daglicht zagen.

Een andere beroemde brug is de Rialto-brug over het Canal Grande, een symbool en tevens een van de drukste plekken van Venetië.

De Biënnale van Venetië is een tweejarige, internationaal befaamde kunstmanifestatie waarin de beeldende kunsten centraal staan. Een ander belangrijk evenement is het jaarlijkse Filmfestival van Venetië. Tijdens dit festival wordt de Gouden Leeuw uitgereikt aan de beste film. Dit festival trekt een veelheid aan beroemdheden.

Burano

Bij een bezoek aan Venetië mogen zeker de eilanden Murano en Burano niet worden vergeten. Murano om haar beroemde glas  en Burano om haar schattig gekleurde huisjes. 

In  Venetie is ook een beroemde universiteit gevestigd, de Università Ca 'Foscari Venezia, waar onder meer Chinees en  economie worden gedoceerd.

 

Terug naar boven


Contact Volgende  

Disclaimer: We proberen om de informatie op deze website zo nauwkeurig mogelijk te hebben, we accepteren geen verantwoordelijkheid voor verlies, letsel of ongemak door iemand als gevolg van deze informatie.


 
Spaans leren in Spanje
    Spaans leren in Spanje  


Map van Venetië
 vergroten  

 

Inleiding | Geschiedenis van Venetië | Nuttige Informatie | Kaarten van Venetië | Het weer in Venetië | Vervoer

Monumenten in Venetië | Museums in Venetië | Nachtleven in Venetië | Omgeving Venetië | Restaurants in Venetië | Tienda de Bicicletas