Venice Travel guide Guía turística de Venecia Guida informazioni Venezia  Przewodnik po Sewilli Guide de Voyage de Venise Путеводитель по Венеции Turistický průvodce Benátkami Ghidul turistic al Veneţiei Toeristische gids van Venetië Rejseguide til Venedig

Venetië


 


Venetië

Het San Marcoplein
Het San Marcoplein (Piazza San Marco) vormt het hart van Venetië en fungeert voor veel toeristen als baken in de stad. Hier vinden de belangrijkste evenementen van Venetië plaats.  De geschiedenis van het San Marco-plein gaat terug tot de negende eeuw. Op de plek van het plein bevonden zich oorspronkelijk een vuurtoren, twee kleine kerken en de moestuin van een vrouwenklooster. In de negende eeuw werd de onderliggende grond door de zusters van de kloosterorde overgedragen aan de staat, zodat daar de nieuwe regeringszetels konden worden gebouwd. Dat werden de San Marco Basiliek en het Dogenpaleis. Na een grote overstroming werd het plein in 1177 opnieuw ingericht en uitgebreid tot de huidige omvang. 

Het San Marco-plein wordt omringd door gebouwen en zuilengalerijen, de zogeheten Procuratie, zo genoemd omdat daar ten tijde van de Republiek de administrateurs woonden en werkten. Er zijn twee soorten Procuratie: de Procuratie Vecchie (Oude Procuratie) en  de Procuratie Nuove (de Nieuwe Procuratie). Vermeldenswaard is verder de uit de vijftiende eeuw stammende klokkentoren van San Marco, een van de bekendste bouwwerken van Venetië. Deze klokkentoren ligt boven de boog die leidt naar een van de drukste winkelstraten van Venetië, de Merceria. De geëmailleerde wijzerplaat met verguld reliëfdecor geeft naast de tijd ook de maanfasen en de tekens van de dierenriem weer. Boven de klok bevindt zich een Madonna met  kind.

Een wandeling rond het plein en door de zuilengalerijen is zeker een aanrader. Neem een kijkje in een van de luxe winkels of geniet van een kop koffie of chocolademelk in een van de oude cafés, zoals het café Quadri. Met daarbij een waarschuwing voor de gepeperde prijzen. Aan een kant van het plein bevindt zich de Campanile, een 98 meter hoge klokkentoren. Deze toren werd in 912 voor het eerst in gebruik genomen. Het beklimmen van de toren is een aanrader. U wordt beloond met een spectaculair uitzicht over het Bacino di San Marco, het waterbekken tussen het lido, het Canal Giudecca en het Canal Grande.

De Basiliek van San Marco
Deze basiliek werd gebouwd als laatste rustplaats voor de relieken van Marcus de Evangelist. Die waren in het jaar 828 uit Egypte geroofd door twee Venetiaanse kooplieden.
In 976 werd het oorspronkelijke gebouw door brand verwoest, waarbij ook de enige personen omkwamen die wisten waar de stoffelijke resten van de heilige waren gebleven. Het huidige bouwwerk dateert uit 1094. Tijdens de inwijdingsdienst in datzelfde jaar stortte een van de pilaren in, waarna als door een wonder de stoffelijke resten van de heilige Marcus alsnog werden teruggevonden. Sindsdien liggen ze opgeborgen in een crypte. 
Het grondplan van de basiliek heeft de vorm van een Grieks kruis en de vloer is ingelegd met marmer en edelstenen uit de Oriënt. Er werden ook edelstenen gebruikt voor de mozaïeken ter versiering van de inwendige muren, koepels en gewelven, wat een schitterend en kleurrijk effect geeft.  
In de voorgevel van de basiliek bevinden zich vijf toegangsportalen die zijn voorzien van bronzen deuren. De Puerta di Fiori vormt de hoofdingang. Hier vindt u een indrukwekkend bas-reliëf van de Geboorte van Christus. In de basiliek bevindt zich ook de grootste schat van de basiliek, het Pala d'Oro. Dit gouden altaarstuk moet gerekend worden tot een van de hoogtepunten van de Byzantijnse goudsmeedkunst. Ook de als oorlogsbuit uit Constantinopel meegenomen beeldengroep van bronzen paarden maakt onderdeel uit van de basiliek. 

Het Dogenpaleis
Naast de basiliek van San Marco bevindt zich het indrukwekkende Palazzo Ducal, het Dogenpaleis. Dit gebouw is al diverse malen gerestaureerd. De belangrijkste restauraties vonden plaats na de branden van 1574 en 1577. Tot de val van de Republiek in 1797 fungeerde het Dogenpaleis als regeringszetel van de Doge van Venetië. In het gebouw bevonden zich tevens de rechtbank en de gevangenis van Venetië.

Het Dogenpaleis is het belangrijkste gotische bouwwerk in Venetië. De voorgevel is versierd met wit en roze marmer, wat  een spectaculaire effect geeft als de zon erop schijnt. Binnen valt te genieten van een indrukwekkende binnenplaats. De hoofdgevel is opgetrokken in renaissancestijl en bevat prachtig beeldhouwwerk en een serie booggalerijen. Aan de zijkant van het Dogenpaleis bevindt zich de Brug der Zuchten. Deze brug dankt zijn naam aan de zuchten die de ter dood veroordeelden lieten wanneer ze voor de laatste keer, via de raampjes van de brug, het daglicht konden zien.

De Brug der Zuchten
Tot de tweede helft van de zestiende eeuw bevond de gevangenis zich binnen in het hertogelijk paleis. Na de bouw van een nieuwe gevangenis aan de andere kant van het kanaal, werd in 1602 de Brug der Zuchten aangelegd om beide gebouwen te verbinden. De naam ‘Brug der Zuchten’ is afkomstig van de gevangenen die voor het laatst zuchtten tijdens hun overtocht op weg naar de kerkers. De gevangeniscellen bevonden zich in muf ruikende, ijskoude ondergrondse tunnels. Enkele cellen waren opgetrokken uit metaal, andere waren gemaakt van hout en alle cellen lagen onder zeespiegelniveau.

Het Teatro la Fenice (de Feniks)
Dit operatheater werd gebouwd tussen 1790 en 1792. De zaal beschikt over vijf rijen loges en een oogverblindende decoratie. Het goud en zilver blinkt je tegemoet, om niet te spreken over de glinsterend gekleurde plakkaten en medaillons die bijna de aandacht van de voorstelling afleiden.Geheel in de traditie van het Italiaanse theater, had het Fenice niet alleen een theaterfunctie, maar was tevens een plek om te dineren, een gokje te wagen of om ontvangsten  te houden.  In 1996 werd het theater door een grote brand verwoest. Het theater is daarna weer in originele staat opgebouwd en is sinds 2003 weer open. 

Het Canal Grande
Het Canal Grande, door de Venetianen ook wel Canalazzo genoemd, deelt de stad in twee helften. Langs deze hoofdverkeersader lagen ook de belangrijkste gebouwen. De meesten behoorden toe aan de rijkste families van de stad. Langs het Canal Grande werden ook veel pakhuizen gebouwd, de zogenaamde fondaci. Deze boden naast opslagruimte tevens een tijdelijke verblijfplaats aan buitenlandse handelaren. Het bekendste fondaco is het Fondaco dei Turchi - bedoeld voor Turkse handelaren. De belangrijkste handelshuizen waren te vinden rond de Rialtobrug (ponte di Rialto) - de bekendste van de vier bruggen over het Canal Grande. Een voorbeeld is La Zecca (de Munt van Venetië), waar de Venetiaanse munt werd geslagen. Van oudsher is dit een van de drukste kanalen van Venetië. Nog steeds wemelt het er van de waterbussen (vaporetti), watertaxi's en gondels. De statige gebouwen langs het Canal Grande zijn echter het beste te bewonderen vanaf een gondel. De drie andere bruggen over het Canal Grande zijn, achtereenvolgens, de Academiebrug (Ponte dell'Accademia), de Ponte degli Scalzi en de Brug van de Grondwet (Ponte della Costituzione).
Elke eerste zondag van september wordt op het Canal Grande de Historische Regatta georganiseerd. Het is er dan altijd een drukte van jewelste door alle typisch Venetiaanse vaartuigen die meedoen aan de race. 

Rialtobrug en markt.
Aanvankelijk was de Rialtobrug de enige brug die beide oevers van het Canal Grande met elkaar verbond. De brug is opgebouwd uit twee schuine opritten met aan weerszijden een rij typisch Venetiaanse winkeltjes. De brug is boogvormig en volledig overdekt, maar heeft wel open zijkanten. Van oudsher was dit een belangrijke handels- en ontmoetingsplek. De Rialtobrug is de oudste van de vier bruggen over het Canal Grande. In dit gebied bevindt zich tevens de in de elfde eeuw gebouwde Rialtomarkt. De komst van deze markt zorgde voor een grote economische impuls voor de omgeving. Er vestigden zich werkplaatsen en handeltjes in goud, stoffen en specerijen. Ook de geldwisselaars en de scheepsverzekeraars vonden hier hun plek.

Het Ca' d'Oro
Het Ca'd'Oro (het gouden huis) vormt een waar hoogstandje binnen de Venetiaanse architectuur. Het springt langs het Canal Grande dan ook meteen in het oog. De sierlijke woning dankt zijn naam aan het ooit vergulde gouden maaswerk en aan de decoratieve marmeren elementen. Het paleis fungeert tegenwoordig als museum en herbergt het beroemde, in 1490 door Andrea Mantegna vervaardigde, schilderij St. Sebastian.  

Arsenale (het Arsenaal)
Dit was het maritieme hart van de stad Venetië.  Het arsenaal dateert uit de twaalfde eeuw en was eeuwenlang de belangrijkste en grootste scheepswerf van Europa. Tegenwoordig is hier het scheepvaartmuseum gevestigd.

Punta della Dogana
Vanuit het Punta della Dogana (Douanepunt) heeft u een fantastisch uitzicht over het hele bekken van San Marco. In de vijftiende eeuw was hier de douane gevestigd. Die had de taak alle binnenkomende handelsschepen te controleren.

KERKEN

SANTA MARIA DELLA SALUTE
De Santa Maria della Salute (Heilige Maagd van de Gezondheid) was een votiefkerk, gebouwd uit dank voor het verdrijven van de pestplaag van 1630. De kerk is gebouwd op de restanten van een oud klooster en ligt vlakbij de Punta della Dogana. Ook vanuit hier heeft u een fantastisch uitzicht over het bekken van San Marco. Vermeldenswaard zijn de grote trap van de basiliek, de entree en de witte koepel. De kerk werd ontworpen door Baldassare Longhena en is met haar elegante marmer een goede weerspiegeling van de barokstijl op zijn best. De kerk werd gebouwd als offer aan de Heilige Maagd uit dank voor het bevrijden van Venetië van de pest. Elke 21e november wordt de naamdag van de Heilige Maagd van de Gezondheid gevierd; Dan zit de kerk vol met biddende Venetianen.  

San Giorgio Maggiore
Deze kerk ligt op het eiland San Giorgio, tegenover het Plaza San Marco. De Kerk werd gebouwd tussen 1566 en 1610 onder leiding van Andrea Palladio en diende als kerk voor de benedictijner monniken in Venetië. De verhoudingen binnen zijn in perfecte harmonie, wat een van de kenmerken is van Palladio's architectonische stijl. Het interieur bevat belangrijke kunstwerken en schilderijen als het Laatste Avondmaal van Tintoretto.

San Moisè-kerk
De San Moisè-kerk is een van de oudste kerken van Venetië. De oorspronkelijke fundering stamt uit de achtste eeuw. Deze kerk was gemaakt van hout, maar werd door Moisè Vernier, de naamgever van de kerk, opnieuw opgetrokken in steen. Na de brand van 1105 werd de kerk wederom opgebouwd, ditmaal in Byzantijnse stijl met deels gotische elementen. Na een tweede brand werd de kerk in 1632 opnieuw gerestaureerd. De voorgevel stamt uit 1668.

Santa Maria Gloriosa Dei Frari
Deze kerk ligt in de stadswijk (Sestiere) San Polo. De geschiedenis van de kerk is nauw verbonden met die van de franciscaner orde.  In 1340 werd begonnen met de bouw, op een plek waar voorheen ook een kerk had gestaan. Het feit dat er zo lang over de bouw werd gedaan, heeft geleid tot verschillende architectonische stijlen, met allerlei geraffineerde en elegante contrasten die bijdragen aan de charme van de kerk. De dimensies van de Santa Maria Gloriosa Dei Frari zijn overweldigend, evenals de kunstwerken, waaronder de Maria Hemelvaart, het altaarstuk uit 1516 van Titiaan.

Kerk van San Zaccaria
De Kerk van San Zaccaria ligt in de sestiere Castello en werd gebouwd tussen 1444 en 1515. De kerk heeft niet alleen gotische elementen, maar is ook door de Renaissance beïnvloed.  Een van de beroemdste schilderijen uit deze kerk is het Sacra Conversazione van Giovanni Bellini.

Kerk van het Karmijn
De bouw van de Santa Maria Assunta, of Karmijn, startte in 1286 en werd pas voltooid in 1348. De kerk ligt in de Venetiaanse wijk Dorsoduro.  De gevel bevat zowel gotische als Byzantijnse elementen. 

Kerk van de Heilige Verlosser
Deze kerk ligt op het eiland Giudecca en werd gebouwd tussen 1577 en 1592, naar ontwerp van architect Andrea Palladio. Il Redentore, de kerk van de Heilige Verlosser, werd gebouwd uit dank voor het einde van de pestepidemie. Als herinnering hieraan wordt elk jaar op de derde dinsdag van juli het Feest van de Verlosser gevierd.  Deze kerk staat bekend om haar elegante en klassieke stijl.

 


Terug naar boven


Volgende  

Disclaimer: We proberen om de informatie op deze website zo nauwkeurig mogelijk te hebben, we accepteren geen verantwoordelijkheid voor verlies, letsel of ongemak door iemand als gevolg van deze informatie.


 
Spaans leren in Spanje
    Spaans leren in Spanje  


Map van Venetië
 vergroten  

 

Inleiding | Geschiedenis van Venetië | Nuttige Informatie | Kaarten van Venetië | Het weer in Venetië | Vervoer

Monumenten in Venetië | Museums in Venetië | Nachtleven in Venetië | Omgeving Venetië | Restaurants in Venetië | Tienda de Bicicletas