Venice Travel guide Guía turística de Venecia Guida informazioni Venezia  Przewodnik po Sewilli Guide de Voyage de Venise Путеводитель по Венеции Turistický průvodce Benátkami Ghidul turistic al Veneţiei Toeristische gids van Venetië Rejseguide til Venedig

Veneţia


 


Veneţia

 

Canal Principal de Venecia

Veneţia este capitala regiunii italiene Véneto. Este situată în nord-estul Italiei, la Marea Adriatică, între gurile râurilor Po şi Piave. Fără îndoială, Veneţia este un oraş cunoscut în toată lumea pentru canalele sale, care curg dintr-un canal principal, Canalul Mare, care împarte Veneţia la jumătate. Populaţia Veneţiei este de 269.000 de locuitori, conform recensământului din 2007.

Venice SestienVeneţia este un oraş în continuă dezvoltare caracterizat printr-o lumină difuză şi caracteristica ceaţă de iarnă. Canalele sale, denumite “sestieri” (conform fiecăruia dintre cele şase cartiere în care se împarte Veneţia) şi străzile strâmte sunt alte elemente caracteristice ale Veneţiei, la fel ca turnurile înclinate datorită cimentului instabil al edificiilor susţinute de milioane de stâlpi înfipţi în terenurile mlăştinoase ale micilor insule care compun laguna. Veneţia este compusă din peste o sută de insule, conectate prin 150 de canale şi în jur de 400 de poduri. Veneţia se împarte în 6 cartiere denumite “sestieri”: Sestiere di San Marco, centrul oraşului, Sestiere di Castello, Sestiere di Cannareggio (deoarece aici era zona mlăştinoasa cu stuf), Sestiere di Dorsoduro care include insula Giudecca şi toată partea de sud a Veneţiei, şi Sestiere di San Polo e Santa Croce.

Venice - Acqua AltaUna dintre caracteristicile cele mai singulare ale Veneţiei sunt inundaţiile periodice. Ultima a avut loc în decembrie 2008. Acestea se manifestă mai ales când se combină mareea şi vânturile de Siroco, producând un fenomen cunoscut sub numele de Apa Înaltă, ce produce inundarea completă a oraşului în urma căreia este necesară punerea unor pasarele de lemn pe străzi, astfel încât oamenii să poată merge prin Veneţia. Pentru a evita această problemă importantă există deja un Proiect, botezat cu numele de sistem “Mose”, al cărui obiectiv final este evitarea creşterii nivelului de apă datorat mareei şi prin aceasta, prevenirea fenomenului de Apă Înaltă ce provoacă inundaţiile periodice care afectează oraşul.

VaporettoDacă ajungi în Veneţia, trebuie să încerci mediul de transport cel mai popular în Veneţia: tipica gondolă veneţiană. Gondola este cea mai populară dintre ambarcaţiunile veneţiene, care deşi în ziua de azi este utilizată în principal pentru turişti, de asemenea se utilizează în ocazii speciale cum ar fi ceremonii, nunţi, înmormantări. Gondolierul te va purta printre micile canale împrăştiate în întreg oraşul pe post de străzi, canale pe care circulă orice tip de ambarcaţiuni, precum gondolele şi “vaporetto”, înafară de alte mici bărci şi ambarcaţiuni private. Pentru a te mişca dintr-o parte în alta, poţi alege să foloseşti “vaporetto”, care sunt un fel de autobuze publice ce acoperă diferite rute în interiorul lagunei, sau poţi alege o plimbare printre străzile strâmte, pentru a explora mai bine Veneţia. Veneţia este unul dintre puţinele oraşe în care nu există autoturisme pe străzi, de aceea singura grijă este aceea de a nu cădea într-un canal.

Venice CarnivalVeneţia este de asemenea faimoasă în lume pentru Carnavalul veneţian. Această sărbătoare datează din secolul XIX şi reprezintă sărbătoarea cea mai populară din Veneţia. Deşi această tradiţie datează din anul 1800, s-a stabilit ca sărbătoare încă din secolul XIII, atrăgând aristocraţi din toată Europa. După declinul Veneţiei ca putere comercială şi odată cu începerea turismului masiv, Carnavalul de la Veneţia a devenit din ce în ce mai important. Costumele din cadrul carnavalului sunt adevărate opere de artă, cu costume pline de culoare şi măşti de o mare eleganţă şi în acelaşi timp pline de mister.

Basilica di San MarcoVeneţia este faimoasă şi pentru arta proprie şi caracteristică ce se poate contempla în tot oraşul, mai ales la nivelul muzeelor şi monumentelor, începând cu Piazza San Marco, inima Veneţiei, unde au loc evenimentele cele mai importante din Veneţia. De aceea se cheamă “piazza” (piaţă) şi nu “campo” (câmp), ca majoritatea celorlalte pieţe. Aici se găseşte basilica San Marco, turnul omonim şi faimosul Palat Ducal, în stil gotic, care a fost folosit de asemenea ca rezidenţă de lux, sediu al guvernului, curte de justiţie şi a închisorilor republicii Veneţia.

Puntea Suspinelor este una dintre cele mai cunoscute atracţii din Veneţia. A fost construită cu scopul de a uni Palatul Ducal cu noile închisori. Numele său îşi are originea în suspinele prizonierilor ce treceau pe dedesubtul podului în timp ce erau conduşi către închisori, datorate faptului că vedeau lumina şi cerul Veneţiei pentru ultima dată.

Canale GrandeAlt pod foarte cunoscut este Podul Rialto, care traversează Marele Canal al Veneţiei. Este unul dintre simbolurile Veneţiei, şi totodată unul dintre cele mai animate locuri. 

În Veneţia are loc şi o importantă expoziţie, “Biennale di Venezia”, unde o dată la 2 ani se expun opere de artă vizuală şi în fiecare an se celebrează Festivalul de Cinematografie de la Veneţia, unde se înmânează Leul de Aur filmului câştigător. Acest festival atrage în Veneţia o mulţime de personalităţi, în special artişti şi personalităţi faimoase din toată lumea.

Burano

În timpul vizitei la Veneţia, este imposibil să nu vizitezi cele 2 insule caracteristice lagunei: Murano, caracteristică pentru arta pe sticlă, şi Burano, caracteristică pentru căsuţele colorate.

În Veneţia există de asemenea şi o universitate faimoasă, Universitatea Ca’ Foscari –di Venezia, unde se pot studia limbi străine precum chineza şi alte discipline precum economia.


revenire sus


Contactaţi următorul  

Responsabilităţi: Am încercat ca toate informaţiile prezentate în această pagină web să fie cît mai exacte posibile, dar este prezentată în acest format şi nu ne responsabilizăm de informaţii incomplete sau pierderi de informaţii.


 
Învaţă limba spaniolă în Spania
    Cursuri de spaniola in Spania  


Harta Veneţiei
 vezi mărit  

 

Introducere | Istoria Veneţiei | Informaţii utile | Hărţile Veneţiei | Vremea în Veneţia | Mijloace de transport

Monumente în Veneţia | Muzee în Veneţia | Viaţa de noapte în Veneţia | Împrejurimile Veneţiei | Restaurante în Veneţia | Distribuidor Campagnolo